HABERLER

Kalp Hastalığı İle Doğan Bebek İçin Tüm Sağlık Teşkilatı Seferber Oldu

Hafta sonu Özel Siirt Hayat Hastanesinde dünyaya gelen bebekte Özel Siirt Hayat Hastanesi doktorlarının çabalarıyla çok ciddi bir kalp hastalığı tespit edildi.

Doğuştan kalp hastalığı bulunan bebeğin hayatta kalabilmesi için 112 Komuta Merkezi çabalarıyla Ankara’dan kalkan Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla İstanbul’a nakledildi.

Gebelik süresince Op. Dr. Ahmet BARIŞÇIL tarafından takip edilen ve tüm tetkikleri normal izlenen bebek, geçtiğimiz hafta sonu başarılı bir sezaryen ameliyatı ile dünyaya geldi.

Doğumdan sonra çocuk kliniğinde rutin takipleri Uzm. Dr. Kubilay AR tarafından yapılan bebekte şüpheli kalp sesleri duyulması üzerine tekrar hastaneye çağırıldı.

Hafta başında gelen hasta hemen Kardiyoloji kliniğine yönlendirildi.

Uzm. Dr. Haşim GÜNEŞ tarafından ayrıntılı Kalp Ultrasonu yapılan bebekte milyonda bir rastlanan çok ciddi bir kalp hastalığı tespit edildi. Doğuştan sağ kalp karıncığı gelişmeyen, kalpten akciğerlerine giden ve gelen ana damarlarında daralma bulunan bebekte çok hızlı bir şekilde kalbi besleyen ve bebek doğduktan sonra kendiliğinden kapanması gereken damarların açık kalmasını sağlayan ilaç tedavisine başlandı.

Zira bu damarların normal olarak kapanması, bebek için hayati risk oluşturmaktaydı. Özel Siirt Hayat Hastanesinde karşılaşılabilecek bu tip olağanüstü durumlar için hazır bulundurulan ilaçlar ile bu tedavi başarıyla uygulandı.

Aynı anda bebeğin naklinin sağlanabileceği, gerekli işlemlerin ve hatta kalp ameliyatının yapılabileceği tam donanımlı bir sağlık merkezi arayışına başlandı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kubilay Ar tarafından İstanbul’da bulunan bir özel hastanenin kabulü sağlandı. Bu andan itibaren diğer sorun ise bebeğin hem hızlı hem de güvenilir bir şekilde İstanbul’a naklinin sağlanmasıydı.

Bu aşamada Siirt 112 Komuta Merkezi ile irtibata geçilerek ve kendilerinin olağanüstü çabalarıyla, Sağlık Bakanlığının Ambulans Uçak sevki programlandı. Ankara’dan kalkan hava ambulansı Siirt havaalanına iniş yapmasından önce, Özel Siirt Hayat Hastanesi Ambulansı, Uzm. Dr. Kubilay Ar ve beraberindeki Yeni doğan Yoğun Bakım Ekibiyle birlikte yola çıkarak Siirt Havaalanında buluştular. Bu konuda uzmanlaşmış personeli ve Yeni Doğan kuvözleriyle donatılmış Hava Ambulansına teslim edilen bebek, İstanbul’a doğru yola çıktı.

İstanbul’dan alınan bilgilere göre, hemen müdahale edilen bebeğin kalp damarlarına üç adet stend yerleştirilerek tedavisine başlandığı, takiplerinin devam ettiği, yeterli gelişim sağlandıktan sonra gerekli kalp ameliyatı işlemlerinin planlandığı öğrenildi.

Tanı konulduktan sonra nakil merkezi irtibatı ve uçak ambulans işlemlerinin tamamlanmasıyla yaklaşık 6 saat içerisinde nakli gerçekleştirilen bebeğin hayatta kalabilmesi için, başta Sağlık Bakanlığı Hava Koordinasyon Merkezi ve Siirt 112 Komuta Merkezi olmak üzere, Özel Hayat Hastanesi doktorlarının yoğun çabası görüldü.