HABERLER

SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME SIRLARI

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nuray Altınkum, Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin Sırlarını anlattı.

1- UYKU DÜZENİNİZE ÖZEN GÖSTERİN

Sağlıklı beslenmek isteyenlerin ve özellikle diyet yapanların dikkat etmesi gereken önemli bir noktadır.Her gün aynı saatlerde uyuyup aynı saatlerde uyanmaya özen gösterin.

2- ÖĞÜNLERİNİZİN DÜZENLİ OLMASINA DİKKAT EDİN. ÖĞÜN ATLAMAYIN

Her gün mutlaka 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün yapmaya özen gösterin.Çünkü uzun süreli bir açlıkta metabolizma yavaşlar ve yağ depolamaya başlar.Aynı zamanda ara öğün yapmak bir sonraki öğüne çok aç girmenizi engelleyerek bir oturuşta çok yemek yemenizi önler.

3- YETERLİ SU TÜKETİN

Günlük en az 2-2,5 litre su tüketmeye çalışın. Suyu yudum yudum içmeye özen gösterin ve özellikle yemeklerden birkaç dakika önce tüketmeye çalışın.Hamile bayanlar ve özellikle spor yapanların daha fazla su tüketmesi gerekir.Peki yeterli su tüketip tüketmediğimizi nerden anlayacağız?İdrarınızın rengi açık berrak bir sıvıysa o gün için aldığınız su yeterli demektir.

4- HAZIR PAKETLİ VE İŞLENMİŞ GIDALARDAN OLABİLDİĞİNCE UZAK DURUN

Özellikle hazır gıdalarda koruyucu ve katkı maddesi olarak MSG(Mono sodyum glutamat),TRANS YAĞ,NİTRİT,NİTRAT gibi zararlı maddeler yer alabilir bu nedenle işlenmiş paketli gıda tüketmeyin.

5- GÜNLÜK ALDIĞINIZ YAĞ MİKTRAINIZI AZALTIN

Yemeklerde kuyruk yağı,iç yağı,tere yağı,margarin gibi katı yağlar yerine ayçiçek yağı ve özellikle zeytin yağını tercih etmeye çalışın.Kişi başına 1 tatlı kaşığı yağ yeterlidir.Et yemeklerinde yağı azaltın veya etiniz çok yağlıysa yağ kullanmayın.Haftada 3 defadan fazla kırmızı et tüketmeyin onun yerine balık veya tavuk gibi beyaz etleri tercih edebilirsiniz.

6- TUZU AZALTIN

Günlük 1 çay kaşığı tuz bir birey için yeterlidir,fazlasından mutlaka kaçının özellikle de hipertansiyon ve böbrek hastaları. Tuz da şeker gibi aynı yoldan metabolize olduğu için şeker hastalarının da sınırlaması gerekir.Sofraya gelen yemeklere fazladan tuz katmayın.Kaya tuzu tercih edin(hamileler hariç) ve mineral kaybı olmaması açısından tuzu yemeklere pişmeye yakın ekleyin.

7- ŞEKERİ HAYATINIZDAN ÇIKARIN

Günlük almamız gereken şeker miktarını gün içinde tükettiğimiz meyve ve sebzelerden karşıladığımız için vücudun fazladan bir şekere ihtiyacı yoktur.Özellikle fazla tüketilen şeker,şekerlemeler,reçel,şerbetli tatlılar göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olur.Göbek bölgesindeki yağlanma iç yağlanmayı arttırır ve bu da Karaciğer yağlanması,kalp-damar rahatsızlığı,diyabet ve tansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskini yükseltir. DİKKAT EDİN!

8- SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN HER BESİN GRUBUNDAN YETERLİ MİKTARDA TÜKETMEYE ÇALIŞIN

TAHIL

KURUBAKLAGİL

ET ÜRÜNLERİ

SÜT ÜRÜNLERİ

SEBZE

MEYVE

9- GÜNLÜK OLARAK EKMEK ,PİLAV VE MAKARNA TÜKETİMİNİZİ SINIRLAYIN

Gün içinde fazla ekmek ,pilav,makarna tüketmemeye çalışın .Beyaz ekmekten uzak durun çünkü beyaz ekmekte lif olamadığı için kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür bu da bireyin kısa bir süre sonra acıkması demek.Beyaz ekmek yerine lif oranı yüksek tam buğday ,çavdar veya kepekli ekmek tüketebilirsiniz.Fakat bu ekmekleri de tüketirken fazla yememeye özen gösterin.Pilav olarak da lif oranı yüksek bulgur pilavını tercih edebilirsiniz.Makarna tüketirken de tam buğday veya kepekli makarnalar tercih edin.Pilav veya makarnayla beraber ekmek tüketmeyin.

10- DÜZENLİ OLARAK EGZERSİZ YAPIN

Günlük olarak 30 dakika veya haftada 3-4 gün 45 dakika tempolu yürüyüş yapın.Unutmayın ki en büyük ilacınız hareketiniz.Ne kadar hareketli bir yaşamınız olursa yaşlanmaz ve aynı zamanda birçok hastalığa karşı da korunmuş olursunuz.